Форум савеза ДЕЛИЈЕ СЕВЕР


You are not connected. Please login or register

НАША ПРИЧА - Вечити дерби

Go down  Порука [Страна 1 of 1]

1НАША ПРИЧА - Вечити дерби Empty НАША ПРИЧА - Вечити дерби on Wed Jan 21, 2009 5:09 pm

ULTRA

ULTRA
Admin
ВЕЧИТИ ДЕРБИ

Вечити дерби одувек представља утакмицу којој се приступа са највећим навијачким жаром. Ривалитет постоји још од оснивања клубова - наш тим је основан марта 1945. а само седам месеци касније основано је и ЈСД Партизан. Дерби је представљао и представља врхунац сезоне. Утакмице са највећим ривалом одувек су значиле испуњен стадион, беспоштедну борбу и жељу да се буде бољи од противника.

Осамдесетих година, с првим облицима организованог навијања, дерби прераста класично спортско ривалство и постаје поље где се показује сопствена креативност, маштовитост, оригиналност - битно је помоћи вољеном клубу да победи али је исто тако постало битно да трибина у свим сегментима навијања буде боља од супарничке. Током свих ових година Делије су на утакмицама против Партизана правиле догађаје за памћење уз бројне кореографије, пиротехничке спектакле и сјајне атмосфере. Набрајање свега оног што смо урадили на дербијима изискује неколико страна али, можда, међу њима посебно место заузима неколико утакмица.

Мај 1989.
Припреме за овај дерби почеле су готово месец дана раније. Набављено је 40 нових бубњева, платно за нове заставе, транспаренти, пиротехничка средства из Италије. Монтиран је разглас испод северне трибине како би се координирало навијање, припремљене су ситно исецкане конфете. Дерби је, као никада до тад, представљао прави спектакл. Можемо рећи да је на овом дербију први пут на северу виђено организовано навијање у оном смислу како га данас тумачимо. Излазак играча на терен био је знак за почетак спектакла. Из мора конфета изронило је мношто нових барјака. Пар тренутака касније север прекрива густа димна завеса црвене и беле боје. Недуго затим, вођство Звезде прослављено је великом бакљадом. На том дербију је на северу раширена и највећа икад отета застава навијача Партизана - дужине око 100м.

Септембар 1989.
У време свеопште експанзије навијачког покрета у земљи овај дерби је био прича за себе. Приликом истрчавања играча север је прекривен димном завесом у којој је преовлађивала зелена боја. По многима ово је најбоља димњада икад направљена на северној трибини. Звезда је у последњем минуту поготком Лукића освојила бодове и група навијача са севера је утрчала у терен да прослави победу са својим играчима. С обзиром на то да су и навијачи Партизана прескочили ограду, на терену је дошло до масовне туче, а снимци који су обишли свет показали су да и на Балкану може свашта да се види.

Април 1991.
На северу први пут су виђени барјаци на две мотке, једнобојни - црвени и бели, помешани са балонима истих боја, с тим што су бели балони чинили подлогу за барјаке црвене боје и обрнуто. Пред почетак дербија играчи долазе до севера да поздраве навијаче после историјског проласка у финале КЕШ-а, а Север им отпоздравља мноштвом белих димних бомби. Та димњада и дан данас служи многим групама као узор. Ни овај пут Делије нису пропустиле прилику да покажу свој ратни плен у виду отетих гробарских застава. У другом полувремену приређена је бакљада дуж целе ограде северне трибине. Петнаестак минута пред крај утакмице екипа Делија, око 150 људи, упада на југ и обрачунава се са навијачима Партизана. Ни пре, а ни касније тако нешто није забележено на нашим просторима.

Мај 1995.
6. мај 1995. 100. дерби. Јубиларни сусрет између вечитих ривала значио је и директну борбу за освајање титуле. Делије су се месецима припремале за ову утакмицу и све је резултирало спектаклом за памћење - на северу је по први пут урађена "компликованија" кореографија коју су чиниле хиљаде црвених и белих картона, балона и заставица и мноштво малих и великих барјака. Ношени сјајном подршком са трибина наши играчи су победили са 2:1 и обезбедили освајање титуле шампиона.

Новембар 2001.
Вечити дерби на Маракани 2001. свакако се памти као један од најбољих у протеклих неколико година. Тешко је рећи по чему је неки дерби бољи или лошији - некада је то кореографија, некада навијање, понекад и туча... Ипак, овај дерби се памти по изузетној позитивној енергији која је у том тренутку владала севером. Пред почетак утакмице на огради северне трибине појављују се нови транспаренти од ПВЦ-а - Ultras, Ultra Boys, Belgrade Boys и Brigate. Кореографију на почетку утакмице чинило је 2.000 барјака уз шта је упаљено и 50-так бакљи. На полувремену испред северне трибине са импровизованог ДЈ пулта пушта се музика. Север у трансу, спонтано се пале бакље... У тренутку изласка играча на терен музика стаје, а почиње нова бакљада. Током утакмице подизани су транспаренти - прозивке, писани на лицу места, а на последњем је писало: "Час навијања је готов- наставак сутра" који је одлично представио однос снага на трибинама и најавио сутрашњи дерби у кошарци.

Новембар 2003.
Једно од врхунских издања Делија без пиротехнике виђено је на овом дербију. Фантастично навијање на утакмици већином је било уперено на исмевање учешћа комшија у Лиги Шампиона, које су они потенцирали тих дана, све до првог од три примљена гола. У реализацији кореографија отишли смо корак даље. Картонима је приказан грб нашег клуба преко целе трибине где је плава боја ишла до ограде запада, а црвено беле штрафте ишле су до истока. Након спуштања картона у средиш ња два сектора остаје најлонским прслуцима - маркерима утиснут грб који је сад имао свој прави облик. Коерографија је свој пун смисао добила приказивањем пароле на огради "Све пролази - Звезда траје".
Кореографија комшија са почетка утакмице је нашу кореографију за друго полувреме учинила још успешнијом – Север одбројава, 10, 9, 8... 0. Дижемо шеталицу - дрес који се при ширењу цепа, насумично распоређене балоне, пар трака укосо постављених, мању српску заставу ка источној трибини која се такође одваја на два дела. Вероватно су многи људи на стадиону тада помислили да наша кореографија није успела, чак се са југа чуло "Ово је смешно!", али се тада диже парола "Гробари су наши идоли, кореографије њихове наши су снови" којом смо све објаснили. .


_________________
НАША ПРИЧА - Вечити дерби Zvezda12
http://delijesever.forumsc.net

Назад на врх  Порука [Страна 1 of 1]

Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму